tiistai 29. toukokuuta 2018

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen(ko)

Koulu jää kesätauolle, tai joillakin loppuu. Osalle se on ilon aihe, toiselle pitkän, pitkän loman alku. Osalle vanhemmista kesä on uusien paineiden aihe. Pitäisi käydä lomareissulla. Pitäisi mennä sirkukseen. Pitäisi päästä tivoliin ja katselemaan käärmeitä. Mitä jos perheellä ei olekaan varallisuutta tai vanhemmat ovat koko kesän töissä.Kaverit käyvät reissussa, mutta  itse pääsee ostamaan naapurimaan isosta kaupasta jäätelöä. (Torniolaisilla on etuoikeus vierailla naapurimaassa vaikka päivittäin.)

Itse olen raahannut lapsen eläinpuistoon ja lapselta kysyttäessä mikä oli puiston mukavin asia, vastaukseksi tuli orava. Ei ne maailman toiselta puolelta Suomeen tuodut eläimet, vaan se puolikesy hyvin brändätty punaturkki. Yhdessä heittelimme kurrelle keksin palasia, joita se kävi hakemassa. Nimesimme sen Kalleksi naapurin kissan mukaan. Kotona selitin lapselleni, että Kalle on muuttanut naapuripuistoon. Kalle jatkoi meidän jutuissa pitkään. Tajusin vasta myöhemmin mikä oli tehnyt oravasta parhaan eläimen koko eläintarhassa. Se oli lapsen ja vanhempien yhdessä tekeminen sekä yhteinen hetki.

Seuraavassa on muistutuslista meille aikuisille, mitä voi ilmaiseksi kesällä tehdä lapsen kanssa. Aikuiselle vinkki, unohda kännykkä ja keskity lapseen.

Top 10 hyvällä ilmalla

  1. Hyvällä ilmalla mennä uimaan rannalle ja köllötellä rannalla. Muista aurinkorasva. 
  2. Pelata frisbee golfia tai jalkapalloa.
  3. Lähteä metsään kävelemään.
  4. Pyöräillä kaupungilla.
  5. Osallistua kaupungilla tai kylällä järjestettäviin perhetapahtumiin.
  6. Piirtää katuliiduilla asvalttiin ruutuhyppelyä varten ruudukko sekä pelata sitä lasten kanssa.
  7. Mennä paistamaan makkaraa.
  8. Tehdä yhdessä pihatöitä.
  9. Istuttaa yhdessä parvikkeelle kukkia ja hoitaa niitä.
  10. Piknikille lähipuistoon. Evääksi riittää mehupullo ja leipä. Köllöttelyä nurmikolla ja lukea jotain hyvää kirjaa tai lehteä ääneen lapselle. Isolle lapsellekin voi lukea ääneen. 


Yhdessä tekeminen on kesän kohokohta.
Top 10 vesiteella


  1. Kirjastosta saa lainata mm. lautapelejä, mikäli itsellä ei ole. Pelit pystyyn.
  2. Katsella valokuvia. Nykyään otetaan, joka asiasta valokuvia. Mutta onko kellään aikaa katsella kuvia. Lapsi kainaloon ja yhdessä katsella ja muistella mitä on tapahtunut. 
  3. Leipoa yhdessä sämpylöitä, pullaa tai jotakin hyvää. Sen jälkeen yhdessä syödä niitä. 
  4. Askarrella vaikka kortteja yhdessä. Kortit voi lähettää tai jopa myydä. 
  5. Korjata ja huoltaa pyörää. 
  6. Järjestää nyyttikestit ystäville.
  7. Leikkiä legoilla tai nukeilla. Aikuinen on unohtanut miten leikitään ja aluksi saattaa tuntua hölmöltä mennä lattialle. Vaikein asia on unohtaa kännykkä.  Aluksi sitä voi yhdessä katsoa minkälaisia palasia lapsi tarvitsee linnaansa varten ja etsiä niitä. Kun leikkimisen taidot aikuisella kasvaa, hänen kanssa voidaan siirtyä kunnolliseen leikkimiseen.
  8. Tehdä hyvää ruokaa yhdessä lasten kanssa.
  9. Syödä hitaasti, ilman kännyköitä ja suunnitella yhdessä mitä tehdään lomalla.
  10. Menkää museoon yhdessä. Yhdessä keskustelu teoksista on hyväksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti