keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Homo!


Olen tutustunut laajasti kiusaamiseen liittyvään ilmiöön. THL:n Kouluterveydenkysely 2017 tulokset Tornion kohdalla on aika surulliset, varsinkin poikien osalta. Tytöt menevät aika linjassa valtakunnallisesti, mutta torniolaiset pojat ovat kunnostautuneet kiusaamisen osalta. Perusopetuksen 4.ja 5. luokkalaisilta kyselyssä kysyttiin kokeeko koulukiusaamista koulussa vähintään kerran viikossa lukukauden aikana. Kerran viikossa ilmoitti 7,3%, joista poikien vastaukset olivat 8,1% ja tyttöjen 6,4%. Torniossa vastaava luku molempien sukupuolia katsoessa oli 10,5%, joista poikien 15,2% ja tyttöjen 6,1%. Alueellinen vertailutaulukko löytyy tästä linkistä. 

Kun tarkasteltiin syrjivää kiusaamista, eli sukupuoleen, ulkonäköön, perhetaustaan, uskontoon tai seksuaaliseen kiusaamiseen liittyvää, torniolaiset pojat olivat numero ykkösiä varsinkin ulkonäköön ja seksuaaliseen kiusaamisen suhteen. Ulkonäöstä kiusattiin valtakunnallisesti 4.-5 luokkalaisia poikia 12,5% ja sama luku oli torniolaisilla pojilla 20,6%. Vastaavat luvut olivat valtakunnallisesti tytöillä 13,5% ja torniolaiset tytöt 13,6%. Sukupuoleen liittyvä kiusaaminen valtakunnallisesti pojilla 9,1% ja torniolaiset pojat 21,8%. Tyttöjen luku oli 3,9% ja 3,3%. Miten tämä kiusaaminen näkyy? Homottelulla, kiusaamalla vartalon muotoja ja kyseenalaistamalla poikien “miehisyys”.

Kukkahattutätin aatokset kyselyn tuloksista. THL:n kyselystä huomaa kuinka tärkeään aikaan kamraatti-hanke on tullut. Jos saavutamme pelkästään sen, että avaamme keskustelun eri tahojen välillä kiusaamisesta, olemme pääseet jo hyvälle alulle.
Poikien väliseen vuorovaikutukseen kuuluu miehisyyden mittaaminen eli kisuaminen. Mitataan kuka on  vahvin ja nopein. Uskoisin, että kaikki pojat kohtaavat jollakin tasolla homottelua, mutta noin joka viides kokee sen olevan kiusaamista. Voisiko se olla näin? Silloinhan me kukkahattutätit olemme sokeita, kuuroja ja mykkiä.  Miten me vanhemmat, ohjaajat, kasvattajat sekä muut aikuiset näemme vierestä milloin kisuaminen on muuttunut kiusaamiseksi? Emmehän me hyväksy huoritteluakaan tytöille tai naisille.
Ihminen on sosiaalinen olento, me tarvitsemme toisia olemaan itse ihminen. Me aikuisetkin tarvitselemme kisuamista, hyväntahtoisia eleitä ja kosketusta. Joskus on hyvä vähän mitata voimia ja painia. Jokainen miestä kun on täydellinen, juuri sellaisena kun on - omana itsenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti